Seurakuntien tulevaisuustyöskentelyt ovat kokemassa ison muodonmuutoksen. Strategiaprosesseihin tarvitaan uutta ideaa ja energiaa. Perinteiset menetelmät eivät auta, koska tulevaisuuden ennakointi on muuttunut entistä vaikeammaksi. Seurakuntien tulevaisuuden kuvittelua vaikeuttaa monet huolestuttavat trendit: negatiivien jäsenkehitys, verotulojen väheneminen, vaikeudet ylläpitää henkilöstön riittävää määrää ja laatua sekä kiinteistöjen kasvava korjausvelka.


Ev.lut. kirkon viimeisin nelivuotiskertomus on synkkää luettavaa: kirkko on menettämänsä uskottavuutensa ja merkityksensä nuorten ikäluokkien keskuudessa. Sekin pakottaa seurakunnat miettimään tulevaisuuden strategiaansa uusiksi.

Olen saanut olla mukana joissakin innostavissa, innovatiivisissa ja rohkeissa tulevaisuustyöskentelyissä. Monissa seurakunnissa uusi prosessi on käynnistymässä, koska ev.lut. kirkon uusi strategia vuoteen 2026 on juuri valmistunut. Se on nimeltään ”Ovet auki”.

Se asettaa kuusi avointa ovea (tiivistelmä minun ja muutettu koskemaan seurakuntia):

seurakunnat olisivat entistäkin avoimempia ulospäin
seurakuntien tulisi kutsua ihmisiä avoimin ovin
seurakunnat edistäisivät yhdenvertaista ihmisten osallistumista
seurakunnat toimisivat avoimen verkostomaisesti ja yhteistyössä kumppaneiden kanssa
seurakunnat suosivat rohkeita kokeiluja
seurakunnat toimisivat ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisesti tulevaisuutta ajatellen

Nämä ovat tärkeitä suunnan tarkistuksia. Ne vaativat konkretisointia jokaisessa seurakunnassa. On lupa innostua tulevaisuudesta, mutta samanaikaisesti pitää uskaltaa sopeuttaa rajusti, jotta resurssit riittävät siihen, mikä innostaa. Ovet auki tarkoittaa myös sitä, että jotkut luukut on suljettava.


Olen konsulttina seurakuntien käytettävissä – tukemassa ja ohjaamassa tulevaisuustyöskentelyjänne. Yhteistyökumppaneina Aleksi ja Lauri katsovat talouden ja kiinteistöjen osalta, että strategia toimii.

Ari Hukari
TT, konsultti

Heräsikö mielessäsi kysymyksiä tai kommentteja?

Ota yhteyttä Henkilöstö-sivun yhteydenottolomakkeen kautta!

Yhteyden saa kirjoittajaan myös: ari.hukari@gmail.com